VRAGEN
Initiatief & project

ZPC is een speciaal voor dit project opgerichte vennootschap. De oprichters van ZPC zijn de Nederlandse ontwikkelaar Duurzame Ontwikkelingsmaatschappij Holland BV en het Deense bedrijf European Energy AS. Deze beide partijen zijn ieder 50% aandeelhouder in ZPC. Meer informatie over ZPC lees je hier. Meer informatie over de oprichters van ZPC lees je hier.
Het park is gelegen aan de Colusdijk in het buitengebied van Nederweert. Het gebied bestaat uit graslanden en ligt bijna tegen het Weerterbos aan. Het gebied omvat ongeveer 40ha.
In totaal gaat het om een oppervlakte van 40 tot 44 hectare grond. Hiervan wordt tot 75% daadwerkelijk bebouwd. Dat betekent ongeveer 30 tot 33 ha. De overige 25% wordt samen met de gemeente en de omgeving afgestemd. De invulling hiervan wordt onder andere groenvoorziening. Denk aan stroken grasland en bloemenweiden.
Energie

Zowel het onlangs verschenen vernieuwde klimaatrapport als de ontwikkelingen in Oekraïne, zorgen ervoor dat het belang van het versnellen van de energietransitie groter wordt. ZPC wil graag haar steentje bijdragen en met de omgeving en de Gemeente in gesprek om Zonnepark Colusdijk snel te kunnen realiseren.
Elke regio heeft een Regionale energie strategie (RES). Ook Gemeente Nederweert heeft een bijdrage hierin te voldoen. Dit initiatief draagt bij aan de gestelde doelen van Gemeente Nederweert in de gestelde energie-opgave, die anders niet gehaald wordt.
ZPC kan alle capaciteit gebruiken maar staat ervoor open om de netwerkcapaciteit te delen met andere initiatieven zoals Het Kruis in Nederweert.
Het zonnepark krijgt een capaciteit van ca 55 Megawatt piek en het is de verwachting dat er voldoende elektriciteit opgewekt kan worden om circa 19.000 Nederlandse huishoudens van groene stroom te voorzien.
ZPC sluit een stroomcontract met een grote energiemaatschappij (Eneco, Greenchoice). Hieraan wordt de verkregen groene stroom geleverd. Deze stroom kan aan lokale afnemers ten goede komen.
Ontwerp en het park

Nee er is nog geen definitief ontwerp maar een schetsontwerp. Samen met de buren, Waterschap Limburg en het Limburgs Landschap is er in een eerste “ontwerpatelier” informatie opgehaald. Deze input wordt op dit moment gebruikt om het ontwerp te ontwikkelen. Zodra er een ontwerp is, wordt dit gedeeld.
Er is nog geen definitief ontwerp. Wel is er een plangebied. Ook is het nog niet duidelijk hoe de panelen opgesteld worden. Er wordt gekeken naar een zuidopstelling vanwege de ruimte die dit aan biodiversiteit biedt.
Een multifunctioneel zonnepark is een zonnepark met meerdere functies. Dus een park waarbij zonnepanelen worden gecombineerd met bijvoorbeeld natuurontwikkeling of recreatie. Denk aan het laten grazen van schapen onder de panelen of het houden van biologisch pluimvee. Om hier voor Zonnepark Colusdijk een goede invulling aan te geven, hebben we Waterschap Limburg, Limburgs Landschap en omwonenden mee laten denken over hoe het zonnepark multifunctioneel in te richten.
De hoogte is op dit moment nog niet bepaald. We kijken hierin naar de wensen van de omgeving maar ook naar de mogelijkheden voor gecombineerde functies van de beschikbare grond.
Omgeving

De wensen van direct omwonenden en stakeholders nemen we mee in het ontwerp en de landschappelijke inpassing. De tekeningen van het ontwerp worden op dit moment gemaakt. Zodra de eerste schets er is, zullen deze met de deelnemers van het “ontwerpatelier” gedeeld worden.
Het is de bedoeling van ZPC om bij ingebruikname van het zonnepark, zodra de belangrijkste ontwikkel-, bouw- en financieringsrisico’s achter de rug zijn, het zonnepark voor tenminste 50% over te dragen aan een lokale energiecoöperatie waardoor het voor inwoners van Nederweert niet alleen financieel interessant, maar ook financieel veilig is, om mee te participeren in het zonnepark.
ZPC zal jaarlijks een substantiële bijdrage te storten in een samen met de omwonenden/gemeente te bestemmen duurzaam omgevingsfonds, waardoor ook bewoners die niet investeren in het zonnepark, toch kunnen profiteren van het zonnepark. Te denken valt aan het bestrijden van energiearmoede, zonnepanelen op woningen, isolatie etc.
Ja, we gaan het landschap waar mogelijk verbeteren. Denk aan tegengaan van verdroging, herstel grondkwaliteit en zoeken naar manieren om de biodiversiteit te bevorderen. Samen met experts hebben we gekeken naar hoe we de hydrologische huishouding kunnen verbeteren en het grondwaterpeil kunnen verhogen. Daarnaast gaan we bekijken welke beplanting de biodiversiteit kan bevorderen en wordt er ruimte gemaakt voor bijen- en insectenhotel.
In samenspraak met Waterschap Limburg wordt gekeken naar een optimale hydrologische huishouding en bekeken wat we doen met de bestaande beek. We gaan bekijken of deze gemeanderd kan worden.
Samen met het Limburgs Landschap wordt er gekeken of door middel van grondruil het Weerterbos uitgebreid kan worden zodat er een groene buffer ontstaat tussen grasland en het bos.
Proces

ZPC is volop bezig met de voorbereiding van het zonnepark. In 2022 gaat de formele procedure voor de aanvraag van de omgevingsvergunning van start. ZPC verwacht in 2024 te kunnen starten met de bouw. Meer informatie over de stand van zaken lees je hier.
Tot 2025 wil de gemeente niet meer praten over nieuwe “zon op land” projecten binnen de Gemeente Nederweert. We proberen met de Gemeente in gesprek te blijven om uiteindelijk toch een zonnepark te kunnen realiseren. Naast dat we in contact proberen te blijven met de gemeente, organiseren we ateliers voor alle belanghebbenden zoals de raad, het college van B&W en omwonenden.
Vooralsnog heeft Provincie Limburg nog geen rol bij de plannen. Wel zijn ze op de hoogte van de ontwikkelingen.
Er staat een belangenatelier gepland met omwonenden, College van B&W en de raadsleden. Na deze bijeenkomst wordt het proces verder uitgestippeld waarbij de verwachting is dat we in 2024 gaan starten. Natuurlijk blijven we in gesprek met de stakeholders Waterschap Limburg, Limburgs landschap, omwonenden, Gemeente Nederweert en Provincie Limburg.